Despre Brasov


La 170 de kilometri de Bucuresti, capitala Romaniei, se gaseste Municipiul Brasov, resedinta administrativa a judetului cu acelasi nume. Drumul strabate Valea Prahovei, trecatoarea Predeal, astfel incat Brasovul este un oras situat la inaltime in Romania.

Cele mai vechi date documentare atesta existenta orasului Brasov in anul 1234, cu numele de “KORONA”, apoi in 1252 sub numele de “BARASU” si in 1288 sub cel de “BRASO”, orasul dezvoltandu-se in conditiile colonizarii tarii Barsei cu populatie germana.

In 1495, prima scoala romaneasca a fost fondata in Scheii Brasovului. Era in jurul secolului al XVI-lea cand Deaconu Coresi a tiparit primele carti in limba romana.

Depozitele minerale includ carbune si lignit in Vulcan, marmura in sinca Veche si calcar in Brasov si Cristian. Ape minerale pot fi gasite in Zizin, ape termale in Codlea, iar ape iodo-sodice in Persani, Rotbav si Homorod.

In Brasov intalnim azi toate stilurile importante din arhitectura europeana, de la Renastere si Baroc la Art Nouveaux, intr-o frumoasa simbioza nealterata de constructiile moderne din partea de est a orasului.

Patron al orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, indreptat spre Casa Sfatului, avand stema Brasovului sculptata dedesubt in relief.

Statiunea de iarna Poiana Brasov se afla la 12 km distanta de centrul municipiului, dispunand de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea sporturilor de iarna.